Ben ik toch blij dat ik al heel veel geleerd heb om uit mijn eigen val van ooit weleer te blijven “perfectionisme”. Het is echt een valkuil en vaak wordt het door de omgeving nog geëist , zelfs in bedrijven. En neen het is niet goed. En vaak denken we dan dat we mee moeten gaan of dat de ander ons daartoe verplicht, maar we zijn het zelf die kiezen om mee te gaan en onszelf er in verplichten. Tijd dus voor een andere keuze? Een gezond zelfliefde hebbende keuze!
Ik heb geleerd hoe – ook door klanten te begeleiden en mijn eigen ervaring- perfectionisme een boosdoener is in ons leven en zelfs mee bijdraagt tot het ontstaan van diverse ziekten. Het is er één van de grootste voedingsbodems voor. Ik geloof echt en zie het dagdagelijks dat onze ego-gerichte maatschappij daar niets goed aan doet zelfs nog meer eis in zet rond het perfect zijn. Het is super dringend dat iedereen begint te leren wat zijn of haar eigen ritme is en daar op leeft in plaats van mee te gaan met het ritme en de druk van de maatschappij. Jij en enkel jij hebt hier de tools voor in handen en de keuze.
Ja , de keuze.!
Toen ik met mijn studies in Brussel bezig was, in 2010, was het nog zo dat ik een thesis diende te maken , voltijdse werkte, op zaterdag naar de les en al het andere; voorbereidingen, onderzoekswerk, begeleiding stages, lezen, huishouden, …. En ik had toen ook regelmatig mijn petekind bij mij . Nu mijn petekind was in de week in het MPI omdat ze autisme heeft me ADD trekken. Ze was toen ook aan het puberen en verkoos om zoveel mogelijk bij tanti (ik) te zijn.
Dat extra was voor na de werkuren. Ik weet wat het is om zo’n druk agenda te hebben dat je een lijst hebt die heel lang is en waar je van hoopt “komt er ooit een einde aan?”.
Ik maakte zelf die keuze tot op het moment dat het me bijna volledig kraakte! Laat het bij jou niet zo ver komen. Als je nu voelt dat het teveel is, ga hulp zoeken om knopen door te hakken en ga voor de verandering in je leven. Nu, niet wanneer je iets anders bereikt hebt en ook niet wanneer je tijd hebt! Het voorgaande zijn manieren van excuses die we onszelf wijsmaken om uitstel te creëren.
Kwam er nog bij ik werkte toen in de export sector als management assistente en dat wil dus zeggen dat ik elke ochtend reeds om 7u op het werk was en gelukkig – zou je kunnen zeggen- had ik normaal gedaan om 16u30. Al was dat in de praktijk anders. En ik herinner me nog dagen dat mijn collegae en chef ziek waren. Ik stond er alleen voor om alles te regelen onder begeleiding van het departementshoofd die één maal per dag zo een keer kwam horen hoe het was.
Bovendien woonde ik boven mijn huisbazin en haar nieuwe partner was een DJ die heel graag tot in de late uren luid muziek draaide.
Die twee zaken waren voor mij toen de druppel. Ik ging naar de arts en had veel tekenen van vermoeidheid, bloedarmoede en ja zelfs tekenen van een depressie. Dan naar mijn thesisbegeleider een systeempsychologe. Ik vertelde haar wat er gaande was en ze zei tegen me: Neem mee wat je kan, volg het advies van je arts voor die veranderingen, volg de cursus mindfulness als verzet je thesis naar volgend jaar. Het is oké! Ik was opgelucht dat ik toen de stappen begon te zetten. Ik kreeg weerstand van mijn moeder en haar vriend. Maar het kon me niets meer schelen. Ik bepaalde mijn leven en niet zij!
Nog meer dat ik wekelijk naar mijn huisarts mocht voor lessen mindfulness . Ze mocht die geven omdat ze zich in er gespecialiseerd had. En het hielp me echt!
Recent ontdekte ik dat een onderzoeker - Matser, een Nederlandse klinisch neuropsycholoog - eigenlijk op zijn eigen manier ook toch heel deze conclusies kwam. Dit waren de resultaten: • Er is een andere levensstijl nodig • Perfectionisme is een oorzaak van burn-out • Perfectionisme is de grootste bron van stress • Volgens hem maken we onszelf kapot door de eisen van de maatschappij te volgen • Perfectionisme is de oorzaak van hersendisfuncties • Wij zijn het contact kwijt met wie we zijn • Perfectionisme is de oorzaak van angsten • Perfectionisme is zorgt in de hersenen dat de amygdala meer geactiveerd wordt waardoor men meer in een fight-flight-fear reactie komt • Wie nu niet direct stappen neem kan levenslang de negatieve gevolgen dragen van perfectionisme • Zenuwbanen breken sneller af • Teveel tijd voor de TV ( meer dan 5 uur per week) • Overspoeld door informatie (teveel willen en te snel) • Overspoeld door informatie (elke dag e-mails lezen) • Overspoeld door informatie (elke dag op sociale media zitten) • Overspoeld door informatie (elke dag op de mobiele telefoon zitten) • Perfectionisme is een angststoornis • Werken in een bedrijfscultuur die perfectionistisch is
En als laatste ,minst onbelangrijke perfectionisme zorgt dat je stagneert in je proces. Vaak wordt het verheel vertelt dat stagnatie nog oké is. Echter is dat niet zo want stagnatie leidt tot regressie.
Graag geef ik je hier al wat tips maar één heel belangrijke tip is - buiten de kleintjes die je zelf kan gaan toepassen- zoek je een therapeut of een goede coach en werk aan ZELFLIEFDE IN HET BREDE CONCEPT. Zonder deze stap gaat perfectionisme je grootste boosdoener als destructieve valkuil blijven zijn met alle nadelen. Weet je, een burn-out, een depressie, … eigenlijk elke ziekte heeft een algemeen stuk dat aan jouw is om te leren op bewustzijnsvlak. Daar zitten overeenstemmende lessen in , maar per ziekte zijn er ook apart extra levenslessen. Wacht niet tot je ziek bent om aan je proces te beginnen, maar nu!
Wat elke ziekte altijd gemeen heeft zijn verschillende lessen, maar zelfliefde is er één van. En zolang dat er niet is stapelt alles zich op van lessen, van bloedkarma, … JIJ BENT MEER WAARD DAN DAT!
Kleine tips die je nu kan toepassen: • Als je vermoeid bent, is het een teken dat je lichaam aangeeft dat je te snel gaat en rust nodig hebt. Geef dan toe aan de rust in plaats van jezelf te verplichten die laatste strijk nog te doen. Er is nog tijd nadien. • Mediteer elke dag • Zorg dat je minstens aan een stuk 8 uur slaap hebt • Zorg dat je voor je naar bed gaat stop met pc en tv , minimaal zo’n uur voor je bedtijd • Laat de gsm af ( vliegtuigstand) • Lees een boek als je wenst te lezen in plaats van TV • Eet op een rustige manier in plaats van je te haasten om bijvoorbeeld toch om 18u het eten op tafel te hebben. Heb je kleine kinderen geeft ze dan na school een stuk fruit of snoepgroentjes zodanig dat ze er tegen kunnen met hun honger dat het misschien wat later is dan 18u • Als je werkt teveel van je eist zijn er verschillende opties o Je werkt past niet bij je en het is tijd te veranderen o Je presenteert teveel uren en het is nodig minder uren te presteren o Je lichaamshouding is niet juist voor je werk en dan kan het nodig zijn om een ergonomische stoel te vragen op het werk • Beperk je tijd op je gsm dagelijks, leg hem bijvoorbeeld na 19u opzij en stop met je berichten op sociale media te checken of sms’en te beantwoorden. Stel hier nu een grens in voor het verslavend gedrag wordt want dan ben je al in een ziektepatroon bezig. • Beperk je tijd dagelijks om TV te kijken, als je er voor openstaat doe het toestel dan weg. Je gaat verstelt staan hoeveel je stress verminderd als je perfectionismepatroon. En als het om het nieuws gaat, dan kan je nog dagelijks in hoofdlijnen checken op je pc. • Ga regelmatig in de week na het eten en je tijd thuis eens buiten een wandeling maken. Als je huis een beetje rommelig is , dat is oké hoor. Dat is een teken van leven in plaats netjesheid ( dat ook een vorm van perfectionisme is) • Ontspan regelmatig met een sauna , een massage of wat yoga. • Zorg dat je in de ochtend of bij elke maaltijd rustig je tijd neemt om te eten om sociaal te zijn met je gezin zonder de gsm aan de tafel. Er zijn nog 2 grote punten die aangepakt dienen te worden , maar voor nu laat ik je met deze tips. Daar ga je al genoeg aan hebben om deze stapjes maat te implementeren.
Love, Wendy
PS>>> Sluit je aan bij mijn GRATIS Facebook-groep Samen op weg met Wendy en laat me weten wat je ontdekt! Deze community biedt je ondersteuning op een veilige plek waar je je waarheid spreekt, inspiratie opdoet en om hulp vraagt terwijl je door de reis van het leven navigeert ... en ik ben erbij!
Comments