top of page
Wendy Mertens

Grenzen stellen is geen (on)bewuste manipulatie op de ander afvoeren


Waar draait een grens werkelijk om?

Een grens draait in wezen om onszelf en om hoe wij zelf deze grens die we willen stellen naar anderen zelf toe passen naar onszelf als deze in stand houden.

Het gaat er dus niet om of de ander mee in onze grens gaat die we stellen.

Als wij bijvoorbeeld een grens stellen zoals: Anderen horen eerlijk met mij te zijn. Zijn wij degene die zelf eerlijk met ons zelf horen te zijn als met de anderen.

Als iemand dan eerlijk met ons is, is dit een geschenk als een teken van respect.

Maar als de ander niet eerlijk is met ons dan is het ook aan ons om daar een gevolg aan te stellen.


Wanneer is het geen grens maar een (on)bewuste manipulatie?

Stel nu dat jij zegt: Als iemand oneerlijk is laat ik deze los. Maar in de praktijk als het er op neer komt en je merkt dit, dan laat je de ander niet los. Je gaat de ander confronteren, uitmaken of misschien nog iets anders doen.

Dan is dit geen grens meer, maar dan ben je bezig met manipulatie.

Laat je wel direct los, dan pas ben je werkelijk authentiek met gezonde, liefdevolle grenzen bezig. Dit is altijd zo, juist omdat je respect toont naar jezelf. Je zet je woorden op één lijn met je gedrag.


Wie houdt de verantwoordelijkheid bij de grens?

Ik en ik alleen hebt de volle verantwoordelijkheid voor mijn eigen grenzen. Ik hoor ze eerst naar en voor mezelf toe te passen. Niet verwachten dat iemand zomaar hier in mee gaat. Doet de ander dit wel, dan is het respectvol, een relatie om energie in te steken, wederzijds en vooral een geschenk.


Waarom is een grens over consistent zijn?

Consistent zijn, betekent: Je zet je woorden op één lijn met je gedrag. Doe je dit niet, dan ben je automatisch bezig met manipulatie.

Grenzen stelen gaat in 3 fases waarbij je duidelijk communiceert aan de ander wat voor je kan en wat niet met de nodige gevolgen.

Elke fase is anders en je hoort voor jezelf hier ook gevolgen in te stellen. Bijvoorbeeld dat je iets maar 3 maal herhaald.

Als je geen gezonde, liefdevolle en duidelijke grenzen stelt, zet je uzelf ten prooi voor mensen die misbruik van je zullen maken emotioneel tot misschien wel fysiek of seksueel.


Wat is de link tussen ongezonde tot geen grenzen stellen en ziekte?

Gebrek aan gezonde, respectvolle en goede grenzen is niet enkel een teken van gebrek aan zelfrespect tot zelfliefde, maar leidt ook tot ziektes zoals:

· Depressie.

· Psychische ziekten.

· Overlevingspatronen.

· Jezelf klein houden.

· Jezelf verbergen.

· Je aangevallen voelen.

· Vluchtgedrag.

· Vechtgedrag.

· Slechte vertering.

· Vastzitten.

· Problemen met immuniteit.

· Leverproblemen.

· Maag en darmproblemen.

· Geslotenheid.

· In de verdediging gaan betekent wat zaadjes leggen zijn voor gelijk waar voor welke ziekte die bloedkarmisch in je familie is ( d.w.z geen DNA overdracht)

- slachtofferhouding.


In spirituele gezondheid, bewustwording en trillingsverhoging

Wendy ©

Comentários


Gratis training

bottom of page