top of page
Wendy Mertens

7 Signalen dat je niet met je rouw werkt?

Updated: Nov 12, 2023


Wat gebeurt er als je je verdriet/rouw of rouw niet verwerkt? Wat gebeurt er als je het omgaan met verlies/rouw vermijdt?

Mensen zeggen dat tijd heelt, maar ik zou zeggen dat dat niet zo is - tenzij je jezelf dat toestaat!

Werk beetje bij beetje door je pijn heen.

Nu is het duidelijk dat het verdriet/rouw van elke persoon uniek is. Er is geen concrete reeks stappen die u in volgorde kunt uitvoeren ook al bestaat rouw uit bepaalde onderdelen die altijd aanwezig zijn.

Er is geen tijdslimiet voor rouw.


Maar daar is een groot verschil tussen door dingen heen werken en niet door dingen heen werken. Mensen die hun verdriet/rouw verwerken, staan ​​zichzelf toe hun pijn onder ogen te zien, zelfs in kleine doses. Ze spreken hun gevoelens aan. Ze kunnen erover schrijven of erover praten. Ze rouwen. Wanneer iemand niet door zijn pijn heen werkt, proberen ze zichzelf af te leiden. Ze blijven bezig. Ze vermijden wanhopig hun pijn, Wat op den duur tot meer pijn als nadelen leidt.


Dus we gaan zeven tekens leren dat je...je verdriet/rouw niet verwerkt,

en je leert drie manieren om je verdriet/rouw in kleine stappen onder ogen te zien.


Hoe kan verlies/rouw voortkomen?

· uit het overlijden van een geliefde,

· maar het kan ook uit veel meer situaties komen, zoals een echtscheiding

· of een verwachting die niet uitkomt,

· een verandering van levensstijl zoals ouder worden,

· of een verandering van baan,

· en nog veel meer situaties waarin u sterke emoties kunt ervaren over het verliezen van iets waar u om geeft.

In de school is er een module waarin ik je uitleg hoe het niet omgaan met je verlies/rouw tot deze zeven tekens kan leiden.


Deze 7 signalen zijn:

1. Dus nummer één is dwangmatig gedrag. Dit kan lijken op te veel of te weinig eten, overmatige uitgaven, verslaving aan afleiding, weet je, zoals eindeloze Netflix-buien en scrollen op sociale media, en, natuurlijk middelenmisbruik.

2. Het tweede teken is terugtrekking uit relaties. Jij kan mensen vermijden omdat je niet wilt worden gevraagd: "Hoe gaat het met je?" Of misschien wil je niet in de buurt van mensen zijn als je je down voelt of misschien huilt. Wat de reden ook is, je begint je terug te trekken van mensen.

3. Nummer drie is “over-functioneren” of zoals ik het noem “de agenda volhouden met activiteiten”:

Bijvoorbeeld: twee kinderen wiens ouder sterft en een van hen is in tranen en emotioneel en worstelt op school en de andere lijkt in orde, ze zorgt voor iedereen, ze lijkt opgewekt en alsof ze zich aanpast, nou, degene waar je je zorgen over moet maken is de tweede kind. Sommige mensen vermijden hun verdriet/rouw door te doen alsof alles in orde is. Of ze dompelen zich onder in het werk, gewoon, je weet wel, zichzelf bezig houden om zichzelf af te leiden.

4. Nummer vier is prikkelbaarheid. Dit ziet er uit zoals een conflict in een relatie. Soms kunnen dingen als drama en vechten een grote afleiding zijn van interne pijn, of het kan gewoon een verdraaide uitdrukking van die pijn zijn. Dus denk maar aan een paar volwassen broers en zussen die rouwen om het verlies/rouw van hun geliefde ouders. Als hun pijn ondraaglijk lijkt, kan het prettiger zijn om over de erfenis te vechten dan om zonder pijn te zitten.

5. Het volgende is aanhoudende slaapproblemen.

Het is dus heel gewoon om slaapproblemen te hebben en eten, juist, na een groot verlies/rouw - en nogmaals, er is geen tijdslimiet - maar als deze problemen volharden zonder aangesproken te worden, is een teken dat je niet met verlies/rouw te maken hebt.

6. Volgende zijn er lichamelijke klachten als ziekte. Het lichaam houdt de score bij als emotionele pijn dat niet is aangepakt. Die pijn uit zich in ziektes, spijsverteringsproblemen, spierspanning, hoofdpijn, hoge bloeddruk en andere lichamelijke symptomen.

7. En ten slotte verergeren de symptomen van de geestelijke gezondheid.






Verdriet/rouw is dus geen geestesziekte.

Rouw is geen geestesziekte. Het is oké om verdriet/rouwig te zijn

en te worstelen en niet normaal te functioneren na een verlies/rouw. Maar als we niet de steun krijgen die we nodig hebben of als we niet voor onszelf zorgen of ons verdriet/rouw niet aanpakken, dan kan dat mensen uit een normaal rouwproces laten vallen in een depressie, suïcidaliteit, angst of andere psychische aandoeningen.

Zoals ik al eerder zei, er is geen tijdlijn voor. Er is geen simpele, weet je,

magisch proces waar je gewoon doorheen kunt werken en dat je verdriet/rouw op magische wijze zal laten verdwijnen.


Het verschil tussen mensen die beginnen te genezen en mensen die hun verdriet/rouw vermijden, is: ga je naar binnen of ga je naar buiten?

Dus als er grote emoties naar boven komen, probeer je dan wanhopig te vermijden, verdoven, onderdrukken of afleiden, of confronteer je ze, zelfs in kleine doses?

Dus dat betekent niet dat je gewoon moet verdrinken in je verdriet/rouw.


Er zijn drie vaardigheden die je kunt gebruiken om met je verdriet/rouw om te gaan: pendulatie, middelen en titratie.


Dus enige afleiding is oké, zolang je je pijn maar regelmatig onder ogen ziet, kleine doses met zoveel mogelijk ondersteuning en middelen. Dus een gezond ego kan beide doen.

Het kan naar binnen zwaaien en voelen, en dan kan het naar buiten zwaaien en rusten.

Waar een vermijdend ego spant zich gewoon strakker om te vermijden. Het is als: "O, Ik moet hier blijven en nooit iets voelen." Dus terwijl we onze emoties in en uit gaan, uiteindelijk integreren we die ervaringen en ons vermogen om ermee om te gaan. Dus je kunt wat tijd nemen om je intense verdriet/rouw onder ogen te zien, om lelijk te huilen, om te schreeuwen, schreeuwen, schudden, snikken- en dan neem je wat tijd om je in een deken te wikkelen en je op te rollen met je partner of je hond en naar grappige dingen te kijken. internetvideo's voordat u in slaap valt. Het betekent niet dat je verdriet/rouwig moet zijn om verdriet/rouw te verwerkende hele tijd of laat je emoties je leven leiden.

Pendulatie betekent dat je ze gewoon in deze kleine stukjes kunt aanspreken en er dan weer uit kunt zwaaien. Rechts? Oké. De tweede vaardigheid is middelen.

Pendulatie is wanneer je in de emoties gaat; jij staar er in; de emotie laat je voelen- en dan kun je ook er uit gaan, om jezelf te aarden, om troost te krijgen, om een ​​pauze te nemen en uit te rusten.


Dit is dus ondersteuning voor jezelf terwijl je je pijn onder ogen ziet. Dus in plaats van het vermijden van denken aan je verlies/rouw of het vermijden van het bezoeken van het graf, overweeg je om iemand mee te nemen om je te ondersteunen terwijl je het graf bezoekt.


Of misschien vind je na een zware verjaardag iets dat echt rustgevend is voor je lichaam, zoals een warm bad of een massage of een oefening die goed voelt. Dus we voegen alleen middelen toe om je te helpen sterker te worden terwijl je deze pijnlijke ervaring onder ogen ziet.


De derde vaardigheid is titratie. En dat betekent gewoon dingen in kleine doses doen. Dus bijvoorbeeld als je wat oude herinneringen of papieren moet doornemen, stel jezelf dan een tijdslimiet in om onder ogen te zien

je pijn, en neem dan een pauze en kom er weer op terug na een rust. Dus je kunt gewoon proberen het onder ogen te zien uw pijn in kleine doses. Ik weet dat dit niet altijd mogelijk is, maar het is iets wat je aan je toolkit kunt toevoegen.


Ik stuur al mijn liefde naar degenen onder jullie die een verlies/rouw hebben meegemaakt, en ik hoop dat dit op de een of andere manier helpt.


Als je meer wil weten, kan je u inschrijven in de school om lid te worden van de initiatie tot je naar de volgende stap voor rouw kan (dus wanneer de deuren daar terug opengaan).


Hogerbewustzijn?

Voor velen onder jullie is dit nog een stap te ver in je proces als kan het zweverig klinken Je hoeft je er pas mee bezig te houden op het moment dat je de rest van je stappen door bent. En we starten altijd van een begin in de academie.

Heb je een vraag over dit artikel? Wens je uw beleving mee te delen? >> laat het weten via “Comments”. Typ je tekst in plus klik op “enter” en dan hoor je te kiezen of je inlogt via je facebook of je google account.


Warme groetjes

©Wendy Saraj

PS als je iets uit deze tekst wil gebruiken, dat mag enkel op voorwaarde dat je het stuk tekst overneemt, tussen “” zet met de verwijzing er naast naar deze website: www.mertenswendy.com


Comments


Gratis training

bottom of page